LUUMÄEN KARHUT -SUKUSEURA RY


» Murheen päivä
» Vahingossa soutajaksi
» Sota-aikaa lapsen muistikuvina
» Ilmari Karhun päiväkirjasta
» Abraham Karhun päiväkirjasta
» Elämää Nokanmäellä
» Hop sekkaa, sanoi Iihosaaren Eljas
» Karhunkylä
» Topi ja mopedi
 

hop sekkaa, sanoi Iihosaaren Eljas


 
Eljas Junni ajeli tammikuun 30. päivänä 1875 reellä Haimilan seisakkeen ylikäytävälle ja nähdessään junan tulevan hoputti hevoseen lisää vauhtia. Hevonen vapautui rytäkässä ehtien alta pois, mutta reki, jossa Eljas istui, lensi rataluiskaan.
On jollain lailla kohtalonomaista, että tällainen onnettomuus yleensä tapahtuu, ottaen huomioon, että rataosalla tällöin liikennöi vakinaisesti vain kaksi junaparia vuorokaudessa.
Eljas Junni asui kirkolta Heikkilän tietä noin kuuden, seitsemän kilometrin päässä Iihosaari-nimisessä paikassa hyvin vaatimattomissa oloissa vaimonsa kanssa. Hänet tunnettiin paikkakunnalla Iihosaaren Eljaksena. Hän oli kooltaan keskimittaa pitempi, suoravartaloinen ja vanhanakin hyväryhtinen mies. Harmaa tukka oli suoraksi leikattu ja ylettyi takinkaulukseen saakka.
Saiko hän mahdollisesti muita vammoja siinä junaonnettomuudessa, siitä ei ole tietoa, mutta jalkainvalidi hän oli. Vasen jalka oli nilkan paikkeilta vääntynyt hyvin voimakkaasti sisäänpäin, ja hän käytti siinä jalan muotoon tehtyä saapasta. Liikkumisen apuna oli katajasta tehty koukkupäinen keppi.
Millä lailla lienee Eljas hevostaan hoputtanut, mutta vielä sota-aikana oli paikkakunnalla sanonta ”hop sekkaa sanoi Iihosaaren Eljas, kun junan alle ajoi”. (Edellä olevan on Lauri Pätäri kirjoitellut Luumäen Lehdessä).
Eljaksen isä torppari Abraham Abrahaminpoika Junni vei asian käräjille, jossa hän esitti korvausvaatimuksen Tie- ja vesilaitoksen ylihallitukselle, koska hänen poikansa Elias Junni 30. tammikuuta 1875 oli tullut ajetuksi ylitse radalla.
Kirjelmä on päivätty 7.4.1876l, siis runsaasti toista vuotta sen jälkeen, kun siinä selvitetty yliajo oli tapahtunut. Asia on siten hautunut varsin pitkään ennen kuin jämerä torppari Abraham Junni julisti yksityisen sodan mahtavaa kruunun laitosta vastaan.
Käräjät pidettiin 1. toukokuuta 1876 Luumäen käräjätalossa. Oikeuden pöytäkirjoihin ei ole päästy käsiksi, joten yksityisen sodan lopputulos ei ole selvillä. Samoin jää arvailujen varaan, millaiset ovat olleet olosuhteet tapahtuman sattuessa.
Ilmeisesti käräjäpäätös ei ollut Abrahamille myönteinen, koska hän lähti yksinään käräjäpaikalta, tasaiseksi leikattu tukka ylettyen olkapäitä peittävään sarkaan saakka, kasvot umpimielisinä ja itsepäisen voimansa tunnossa. Hän päästeli hevosen irti ja nousi rattaille lähtien röykyttämään kevätkuraista tietä pitkin. Tuohon aikaan hän oli 51-vuotias.
Eljas Junni kuoli varsin iäkkäänä vasta 1939, oltuaan tapahtuma-aikana 19-vuotias. Kenties hän on huimapäisyydessään ajanut radalle mahdollisesti lumipyryssä tai sitten ei veräjänvartija ole huolehtinut tehtävistään.
Käräjätalolta poistui sentään yksi mies, joka säteili pelkkää hämmästynyttä iloa. Hän oli Wilhelm Lihr (Liiri), todistajaksi kutsuttu. Hänen esittämänsä matkakorvausvaatimus, kaksi markkaa, oli hyväksytty ja niin hän oli voinut toimittaa omat asiansa ja saanut muutamasta lausumastaan sanasta korvauksen.
Luumäen Karhujen sukukirjan sivulta 362 löytyvät tiedot Eljaksesta ja vaimo Eeva Stiinasta sekä heidän lapsistaan, mutta jälkeläisten tiedoissa on runsaasti puutteita, joihin olisi hyvä saada täydennystä.

Heikki Karhu

Kirjoitus on julkaistu Karhunpesän kuulumisissa keväällä 2007.

 
 

Ajankohtaista

 

KUTSU SUKUJUHLAAN

Tervetuloa Luumäen Karhujen SUKUJUHLAAN Risulahden lavalle Luumäelle lauantaina 24. heinäkuuta 2021.

PÄIVÄN OHJELMA:

Aamupäivällä hallit...


 

Karhunpesän kuulumiset nro 27, kevät 2021

Sukuseuramme lehti on ilmestynyt ja toivottavasti löytänyt tiensä kaikkien jäsenten postilaatikkoon. Ellei lehteä ala kuulua, ottakaa yhteyttä S...

 

Sukuseuran stipendit haettavana

Luumäen Karhut -sukuseura ry julistaa haettavaksi vuoden 2021 nuorten apurahat.
Myönnettävä apuraha on suuruudeltaan enintään 600 euroa. Yhteen...
Copyright © 2021 Luumäen Karhut -Sukuseura ry | Webbinen.net